Blog ini adalah blog peribadi Miss Engineer. Segala yang ditulis dalam blog ini adalah pendapat penulis sendiri. Segala rujukan yang berkaitan akan dinyatakan (jika perlu). Penulisan dalam blog ini akan berubah-ubah mengikut situasi dan keperluan. Ada juga cerita santai tentang kehidupan penulis. Enjoy !

Jika ada salah silap harap dimaafkan. Semoga apa yang dikongsi dalam blog ini akan memberi manfaat pada semua pembaca.

04 December 2012

Tidak Seindah Drama

Tahun demi tahun persoalan 'kenapa saya memilih kerjaya sebagai Jurutera' tidak pernah jauh dari pendengaran saya. Persoalan ini menyinggah di telinga semenjak saya mendapat tawaran Diploma Kejuruteraan Awam beserta Teknologi di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM). Rasanya sudah 8 tahun...
Letih ? Pastilah letih mendengar. Apatah lagi nak menjawab. Senyum je la...

Sebenarnya ada rahsia di sebalik impian saya untuk menjadi Jurutera. Rahsia yang mungkin diketahui oleh segelintir orang terhampir dengan saya. MUNGKIN ?

Semenjak saya sekolah rendah lagi saya sudah mula minat menonton drama Melayu. Drama Melayu yang memaparkan kisah sebuah syarikat pembinaan telah mempengaruhi pemilihan kerjaya saya.
Apabila saya menonton seorang Jurutera memegang segulung lukisan dan memakai topi putih sambil melawat tapak pembinaan di dalam drama Melayu, saya rasa kerjaya itu sangat menyeronokkan. Dan, bergayaaaaa....
Masa itu saya masih sekolah rendah lagi. Budak kecil memang mudah terpengaruh kan ?
(-_-)

Dalam drama memang semua nampak indah, tapi bila menghadapi realitinya.... 
OMG ! Rasa nak pengsan ja....

Apabila menonton drama rasanya seperti mudah sahaja memberi arahan kepada pekerja di tapak pembinaan. Tapi sebenarnya ia tidaklah semudah itu, terutamanya bagi Jurutera perempuan macam saya. Aigooo... Mereka ini lelaki susah sikit nak terima apa yang saya cakap. Masalah ini saya hadapi semenjak saya bekerja di Melaka lagi sebenarnya.

Pertama kali itu rasa macam nak menangis sahaja apabila terpaksa bertekak dengan Juruukur yang katanya sangat berpengalaman. Dia selalu sahaja rasa semua dia yang betol, padahal dia salah. Geram sahaja dibuatnya. Nasiblah sekarang ini saya lebih banyak kerja dalam pejabat.

Walaupun bekerja di dalam pejabat, tak bermakna saya tidak menjejakkan kaki ke tapak pembinaan. Pergi jugak youuuu....
Dugaannya tetap sahaja ada. Tapi keseronokkannya juga ada... ngee...

Jika bekerja sebagai Jurutera Tapak (Site Engineer), kulit akan semakin gelap dan letih melayan kerenah pekerja di tapak pembinaan. Itu belum tambah letih pergi sana sini berurusan. Serius saya masa itu semakin mengecut. Eh, semakin kuruslah !

Bekerja sebagai Jurutera Rekabentuk (Design Engineer) membuatkan kulit saya semakin cerah. Ops! Bukan semakin tapi kembali cerah. Walaupun sebenarnya tidaklah cerah sangat. Ekekeke...
Tapi kerja-kerja yang melibatkan rekabentuk struktur (Structural Design) ini selalu sahaja buat saya sakit kepala.
Pertama, disebabkan terlalu lama mengadap komputer. Lebih-lebih lagi bila sekarang ini saya sudah tidak lagi memakai cermin mata.
Kedua, disebabkan terlalu banyak memikir. Kononlaaaaa.....


Kesimpulannya, jangan percaya seratus peratus pada apa yang kita lihat dan dengar selagi tidak menghadapinya sendiri.


Kadangkala saya terfikir untuk berhenti setakat ini sahaja. Tapi saya tak boleh buat seperti apa yang saya fikirkan. Saya harus kuat untuk terus hadapinya walaupun ada musibah yang menimpa diri ini.
Harus kuat !

"Allah suka hambaNya yang berIMAN dan KUAT" Noted!


Sebenarnya bukan kita tidak bijak dalam menghadapi sesuatu masalah, tapi kadangkala kita terlalu berlagak sehingga tidak ingin meminta pertolongan dari Allah Maha Esa.


Allah beri kita musibah supaya kita kembali kepadaNya.
Semoga sahaja saya mampu bertahan lama dalam industri pembinaan ini.
Doakan saya ya semua... Love You All !6 comments :

  1. wah..
    1st time dgr pengalaman sebenar seorg jurutera..slalu tgk drama jerk..
    :)

    ReplyDelete
  2. Salam akak, saya lpsn spm n dpt tawaran untk matriks dan diploma kejuruteraan awam di uitm. Sye berminat utk jd design engineer.. nak tanya, dulu lps diploma akak smbg degree course apa eh? N senang x nk dpt kerja sbgi design engineer? Gaji dye ok x?

    ReplyDelete

TERIMA KASIH ! 

Copyright © 2014 HANIM MAHALI | Designed by @anneshah_