Blog ini adalah blog peribadi Miss Engineer. Segala yang ditulis dalam blog ini adalah pendapat penulis sendiri. Segala rujukan yang berkaitan akan dinyatakan (jika perlu). Penulisan dalam blog ini akan berubah-ubah mengikut situasi dan keperluan. Ada juga cerita santai tentang kehidupan penulis. Enjoy !

Jika ada salah silap harap dimaafkan. Semoga apa yang dikongsi dalam blog ini akan memberi manfaat pada semua pembaca.

09 January 2012

Antara Bakat, Rupa, dan Gaya


Saban hari semakin banyak penulis blog mula mewarnai dunia blog dengan hasil penulisan mereka. Antara mereka ada di kalangan pelajar, pekerja, dan juga suri rumah. Walaupun semua mempunyai latarbelakang yang berbeza tapi tujuannya tetap sama, iaitu berblog.
Ayat bukan main lagi macam journalist, padahal hanyalah penulis blog sahaja. Hehehe....
Sudah lama tak buat ayat-ayat Bahasa Melayu yang sebenar-benarnya. Hampir 9 tahun saya rasa saya telah meninggalkan Sekolah Menengah. (Saja guna perkataan hampir dan rasa itu dengan harapan kamu tak tahu umur sebenar saya. Muhehe)

Ayat-ayat Bahasa Melayu yang digunakan ketika menjawab peperiksaan pun sudah tertinggal di sana, Sekolah Menengah. HEE.. Boleh macam itu ?
Sudah-sudah... Berhenti merepek tentang saya. Mari kita kembali ke laptop. Eh! Mari kita kembali ke tajuk asal. HEE


Ramai yang menceburi diri dalam dunia blog telah popular kerana blog mereka. Jika followers blog sudah cecah 4 angka itu sudah boleh dikategorikan sebagai popular lah kan ? 
Mereka itu tidak termasuk saya la. Saya ni hanya blogger yang suam-suam kuku sahaja.



 " Tengok blog dia ni. Ramai followers. "
" Eeeee... tak best la. Ayat tah apa-apa. Bosan. "
" Hurm.... Tapi followers dia ramai. Beriban. Blog aku ? Best tak ? "
(ahaha... tetiba promote blog sendiri kat kawan)
*kawan terdiam terkedu seribu bahasa*


You know what, sebenarnya bilangan followers tak menunjukkan penulisan blognya best. Kadang-kadang mereka follow kerana tuan blog cantik tertarik lagi meletop atau tuan blog sangat pandai bergaya ala-ala diva gitu. Masing-masing punya citarasa yang berbeza-beza.
Blogger yang yang mempunyai bakat, rupa, dan gaya memang sangatlah bertuah. Pakej lengkap gitu. Saya kategori mana erk ? Saya ni blogger yang ada bakat, rupa, atau gaya ? Hurmmm... Rasa semua pun bukan je. -_-


Bicara Hati gadis : Sebagai blogger seharusnya kita punya identiti sendiri untuk menarik pembaca.  No klon No klon.... Cheh, kata cam saya ada identiti sendiri ja... ngeh ~





08 January 2012

Bila ada TWITTER kehidupan mula berubah


Setiap hari pasti akan ada perubahan dalam kehidupan kita. Walaupun kita lakukan aktiviti yang sama setiap hari, tapi situasinya pasti akan berbeza. 


Kehidupan saya juga sedikit sebanyak berubah semenjak ada twitter ni. 
  1. Tidak akan rasa forever alone walaupun single, sebab punya banyak teman baru di twitter. Banyak ke ??? Teeettt.....
  2. Walaupun tiada yang call or sms, tetap boleh main tekan-tekan keypad di handphone. Konon-konon macam sedang ber'SMS'. Padahal, sedang ber'TWEET'. Makcik selalu tegur kata saya sms pakwe. AHAHA... Mau tergelak besar dibuatnya. Cover ayu terus senyum sahaja.
  3. Tiada lagi istilah kebosanan bila menanti seseorang terlalu lama. Hanya pandang handphone sahaja tanpa pedulikan orang sekeliling yang berjalan ke hulu hilir depan mata. Sudah pastinya takkan terasa bertapa lamanya menunggu. Erk?
  4. Terasa dihargai. Setiap kali tweet cerita sedih ada sahaja yang membalas tweet untuk menenangkan jiwa yang lara. Wah ! Terharu gitu....
  5. Terasa diri juga bermanfaat untuk orang lain. Bila followers saya di twitter retweet apa yang tweet, saya rasa seperti tweet saya ada gunanya juga untuk orang lain. Wow! Tweet itu  rupanya bukan sekadar kata-kata meroyan kosong. HEE
  6. Aktiviti luar bertambah disebabkan penambahan teman baru. Perjumpaan demi perjumpaan dirancang demi memenuhi jadual harian. Sudah pastinya ada yang tidak mahu hanya berkenalan secara alam maya sahaja kan?
  7. Boleh berlagak seperti artis yang ramai peminat. Muhaha... Bajet ada peminat No. 7 ni memang tak de kaitan LANGSUNG ! Saje nak cukupkan tujuh juga walaupun tahu idea dah kekeringan bagaikan musim kemarau.


Sebenarnya, saya sign up for twitter semenjak 2009 sebenarnya. Tapi  2011 baru saya bergiat sangat aktif di twitter sampai ada yang panggil saya ratu twitter. Twitter addicted la katakan. Seboleh-boleh nak updated status setiap minit tapi tak mampu saya nak buat camtu U all. Blackberry satu ! Anyone nak sponsor?  ngeh ~


Fuh, nasib baik my boss tak ada twitter. Jika tidak mahu kantoi segala aktiviti saya. HEE



Bicara Hati gadis : Baik buruk sesuatu laman sosial bergantung kepada cara penggunaan seseorang. Jangan salahkan alat tapi salahkan pengguna alat jika ia memberi efek buruk kepada orang lain. 




07 January 2012

Jemput kawan dan menang hadiah


Masuk sahaja tahun baru pastinya ramai mahukan sesuai yang bernilai kan ? Hadiah mungkin ? Takkan tak nak hadiah kot ??? Rezeki jangan ditolak. Rugi wooo tolak...
Octove baik hati nak bagi hadiah sempena Tahun Baru 2012 ni. Hadiah yang ditawarkan pun sangat lumayan.

  1. Penginapan EKSKLUSIF 3 Hari 2 Malam di Berjaya Times Square Hotel, Kuala Lumpur bernilai RM1,500
  2. Telephone bimbit Blackberry Pearl


Peraduan Tahun Baru 2012 Octove diadakan berikutan pelancaran Octove.com versi 2.0.
Wau ! Octove kini lebih kemas dan teratur. Banyak juga aplikasi baru ada di situ.


Ini imej lama laman utama octove


dan


Ini imej baru laman utama octove


Berbeza kan ? Saya suka imej baru. Sangat suka !



Mudah sahaja untuk menyertai peraduan ini, hanya ikut syarat yang ditetapkan oleh pihak octove.


  1. Peserta yang berjaya membawa masuk jumlah rakan tertinggi sehingga akhir bulan Januari dengan minimum 699 orang akan digelar PEMENANG
  2. Tarikh tutup peraduan adalah pada 31 Januari 2012 tepat jam 11.59p.m
  3. Sila pastikan rakan-rakan yang anda jemput menyertai Octove.com adalah benar dan bukanlah rekaan.
  4. Sekiranya sistem octove mengenalpasti sebarang penipuan dalam peraduan ini, penyertaan peserta tersebut akan dibatalkan serta-merta. ( Bagi yang mula nak fikir helah bella tu sila batalkan hasrat sekarang ! Rugi besar nanti. )
  5. Peserta peraduan mesti menggunakan Referral Link Peribadi yang boleh diperolehi di Laman Peraduan apabila ingin mengajak rakan-rakan untuk menjadi ahli Octove.com
  6. Ahli-ahli yang menyertai Octove.com tanpa menggunakan Referral Link anda, tidak akan dikira sebagai jemputan anda.

 Jika ingin menyertai peraduan ini kamu MESTI daftar dahulu. Nak daftar boleh klik  SINI 
Selepas itu, klik gambar di bawah untuk terus laman peraduan.



Referral Link boleh diperolehi di Laman Peraduan tersebut.

Jemput ramai-ramai kawan, makin ramai kawan anda yang menjadi ahli octove melalui referral link anda semakin tinggi peluang untuk menang hadiah.


SELAMAT BERJAYA !!!



Pesanan Penaja :
Kami sentiasa menghargai maklum balas & idea-idea menarik dari anda semua mengenai meningkatkan kualiti Octove. Maklum balas anda boleh dihantar ke support@octove.com




Saya dapat Blackberry Pearl pun dah memadai. Boleh bagi kat adik atau mama. HEE




Fashion Show at Quality Hotel Kuala Lumpur


Julung-julung kalinya saya dapat menyertai fashion show di Quality Hotel Kuala Lumpur. Bukan calang-calang orang ada di situ. Semuanya hebat-hebat belaka. Artis juga ada.

Artis-artis yang dijemput juga ada membuat persembahan menghiburkan mereka yang hadir.


Haiza Dangdut (Saya panggil Haiza Dangdut sebab dia nyanyi lagu dangdut.Hee)
Walaupun usianya meningkat, suaranya tetap maintain seperti dahulu.


Farina AF8
Walaupun Farina masih baru dalam industri muzik, tapi persembahannya boleh dikagumi.


Nampak baju orange tu tak ? Hee.
Itulah baju yang saya persembahkan untuk Fashion Show di Quality Hotel Kuala Lumpur.
Untuk gambar sepenuhnya sila scroll ke bawah. Hyep! Jangan malas-malas nak scroll ;-p
Photographer : NazimNasri


Cuba anda bayangkan saya seorang Jurutera tukar profession ke Pereka Fesyen. Dari  kerja yang selalu merekabentuk sebuah bangunan tiba-tiba tukar kepada rekaan fesyen. Ok, tak kelakar... 

Saya tahu saya ada bakat terpendam dalam fashion designing ni (konon) tapi itu tak bermakna saya akan tinggalkan bidang kejuruteraan. 
Hehehe... Cukup sampai di sini cerita rekaan saya. Tak sanggup kot saya prank pembaca saya seperti yang dilakukan oleh adik ini.


Sebenarnya bukan Fashion Show sangat pun. Saja nak berangan sekejap. Mana tau kan bakal jadi kenyataan angan-angan tu. HEE


Fashion Show yang saya katakan itu hanyalah Birthday Party seorang jejaka kacak kenalan saya.


Nak kenal dia boleh terus ke twitter dia. klik => SINI
Nak kenal saya pun boleh terus ke twitter saya. *wink2*


Baju oren putih itulah yang saya reka khas untuk menghadiri Birthday Party Mistahery. Kelas gitu siap reka khas. Sebenarnya susah nak jumpa baju ikut tema. So lagi puas hati beli kain dan reka fesyen sendiri. >_<
Lepas majlis terus basuh dan bungkus masuk dalam plastik. Disebabkan terlalu eksklusif sayang nak pakai lagi. <= TIPU!


The best part adalah saya menang Best Dress Female. Tak disangka-sangka saya boleh menang. Eh, tak disangka ke dah menyangka ?

 Nebes saya nak berjalan ke depan ambil hadiah. Sangat nebes. Serius! -_-


 
Hadiah dalam beg itu terlalu banyak sampai saya boleh agihkan pada mama dan adik-adik.



Paling best sebenarnya, saya ditemani oleh dua orang bodyguard untuk ke Birthday Party Mistahery tu.
Terima kasih adik-adik sebab sudi jadi bodyguard akak. Muhehe....

Dari kiri : NurAizuddin, Saya, dan Nazim Nasri


Harap suatu masa nanti saya akan dapat buka butik saya sendiri dan miliki pakaian jenama sendiri. Hee... Bajet diri pemes sangat sampai ada yang nak beli jika jenama sendiri cam Heliza tu.


Bicara Hati gadis : Apa jua bidang yang ingin diceburi mestilah diiringi dengan usaha dan juga minat. Insya'Allah, akan berjaya.



02 January 2012

Patah Seribu bila Cuma Aku



Cinta melibatkan hati dua orang insan. Camne if satu hati sahaja ? Itu bukan cinta tapi syok sendiri !
Boleh jugak dikira sebagai cinta dalam hati. Cinta diam-diam. Tapi if dah bagi tahu orang lain bukan cinta diam-diam dah namanya.


Tiada salahnya jika kita mengharapkan cinta dari seseorang. Tapi jika dia sudah tak sudi harus bagaimana ?


Menanti sesuatu yang tidak pasti memang agak perit dan memenatkan. Setiap hari memandang telefon mengharapkan dia akan menghubungi, menantikan di garis masa twitter mengharapkan dia akan muncul mention nama kita, dan mengintai profile facebook dia untuk mengetahui perkembangannya. Hoho... Memang cinta bertepuk di dinding la. Makin kuat tepuk bukan makin kuat bunyinya tapi makin sakit rasanya. 
Hyep ! Ini bukan cerita saya, tapi cerita kawan jiran sebelah rumah mak saya. ;-p


Jom tengok video klip Cuma Aku nyanyian Heliza Helmi sambil menghayati liriknya. Best dan sangat comel !
Hee... Sebenarnya saja nak alih perhatian kamu yang tengah baca entri ni. Boleh ? Muhehe...




Aku suka kamu
Aku cinta kamu
Aku sayang kamu
Tapi kamu tak suka aku

Aku kenang kamu
Aku bayangkan diri mu
Aku rindu kamu
Tapi kamu tak rindu aku

Mana ada cinta
Jika tiada rindu
Mana ada kasih
Jika tiada sayang

Apa kata kamu
Mahu undur atau maju
Mungkin cuma aku
Tapi kamu masih belum tentu

Untuk apa cinta
Jika tidak sudi
Untuk apa kasih
Jika tak memberi

Aku suka kamu
Aku cinta kamu
Aku sayang kamu
Tapi kamu tak suka aku

Mana ada cinta
Jika tiada rindu
Mana ada kasih
Jika tiada sayang

Untuk apa cinta
Jika tidak sudi
Untuk apa kasih
Jika tak memberi






Bicara Hati gadis : Jika suatu hari nanti saya penat menanti, saya pasti akan jalan terus tanpa menoleh kebelakang. Kerana itu akan sangat menyakitkan.




Akibat lama tak updated


Tekan tekan huruf kat keyboard lepas tu tekan space bar. Nak selesaikan satu ayat sahaja dah banyak kali tekan space bar tu. Mahu tenggelam saya kerjakan. Inilah akibatnya bila dah terlalu lama tak updated blog. Skill blogging pun dah menumpul. Perlu diasahkan semula. Nak 'batu asah' satu ! Hee


Sebenarnya terlalu banyak cerita dalam draft, tapi yang ada hanya tajuk dan beberapa patah perkataan. Ada permulaan tapi tiada penghujungnya. Sejak bila semua ini terjadi pun saya tak pasti. Mungkin kerana kerja saya sekarang membuatkan saya tidak berdaya lagi memikirkan sesuatu yang menarik tertarik lagi da bomb.


Semakin hari saya rasa seperti blog saya sudah semakin hanyut dibawa arus masa. Jika ini berterusan pasti blog saya akan semakin dilupakan. Waaaa... Sedihnya T_T





 

Copyright © 2014 HANIM MAHALI | Designed by @anneshah_