Blog ini adalah blog peribadi Miss Engineer. Segala yang ditulis dalam blog ini adalah pendapat penulis sendiri. Segala rujukan yang berkaitan akan dinyatakan (jika perlu). Penulisan dalam blog ini akan berubah-ubah mengikut situasi dan keperluan. Ada juga cerita santai tentang kehidupan penulis. Enjoy !

Jika ada salah silap harap dimaafkan. Semoga apa yang dikongsi dalam blog ini akan memberi manfaat pada semua pembaca.

10 November 2015

Panggil Namaku


Suatu hari di pejabat yang tidak begitu sunyi kedengaran suara seseorang yang sudah bergelar ibu,
"Nama mak akak pun Faridah."

Baru tahu gamaknya akak tu nama saya ada Faridah.

Tetiba ada juga yang mencelah dan mengusik,
"Faridah...Panggil Faridah la"

"Panggil la..."

Mujurlah diusik seusia saya 29 tahun. 
Jika waktu saya umur belasan tahun, mahu saya marah tak suka.
"Janganlah panggil Hanim. Family dan orang tertentu je boleh panggil."
Bukan mainlah waktu itu setiap orang ada had limit panggilan tertentu.
Orang tertentu boleh panggil Faridah, dan orang tertentu sahaja boleh panggil hanim.
Ya ya YA ... Saya tau semua itu gedik.
Tak perlu kot saya nak marah orang panggil nama Hanim waktu tu. Macam tak adil kan ?
Kenapa si A boleh panggil saya Hanim tapi si B dimarahi pulak... Kesian korang. Maafkan saya.


Sejak dewasa ni saya tak kisah sangat apa yang orang nak panggil saya. Asalkan nama tu bukanlah membawa maksud yang buruk. Nak panggil Faridah boleh, nak panggil Hanim pun boleh. Agak-agak tak de nama Faridah kat situ, saya sahut je. Hehehe...
Nak panggil siti pun boleh sangattt... Feeling macam Dato' Siti sikit. Opsss.


Terserahlah awak nak panggil saya apa.
Tiada halangan untuk kawan nak panggil Faridah atau Hanim.
Tiada halangan juga untuk saudara atau keluarga nak panggil Faridah.
Tapi rasa lebih selesa panggil Hanim kan ? Tak perlu risau kalau ada pelat R. Eh?


Paling penting panggil namaku. Jangan panggil saya dengan nama jiran awak pulak. Memang sampai tahun depan saya buat tak tau je. Hehehe



Sekian sahaja celoteh Siti Faridah Hanim. 

END


3 comments :

  1. ahahah tergelak jap baca. I pun macam tu. ada orang boleh panggil nama depan. ada orang panggil nama belakang. kalau orang yang tak berkenan panggil second name rasa nak tampo je =p org dunia maya/ tak rapat dilarang panggil nama betul hahaha.

    ReplyDelete

TERIMA KASIH !



 

Copyright © 2014 HANIM MAHALI | Designed by @anneshah_