30 May 2022

Bone Broth untuk anak

Bone broth salah satu usaha kecil hanim untuk boost immune system anak anak.

Biasanya dimasak dalam air yang sedikit berasid selama beberapa jam untuk keluarkan lebih banyak nutrien daripada tulangnya. Bone broth dimasak secara slow cooker supaya nutrien tidak rosak.


Slow cooker
suhu rendah, iaitu dibawah 100°c berbanding pressure cooker suhunya mencecah 120°c.

Hanim suka masak bone broth menggunakan thermomix, suhunya konsisten. Boleh pilih 95°c atau 98°c untuk setting slow cooker. Jika nak dibandingkan masak bone broth atas dapur, guna thermomix memang effortless sangat. Tak perlu risau air kering atau hangit. Thermomix tolong kacau sepanjang proses memasak.
Tu yang sejak ada thermomix rajin buat chicken bone broth tu. Hehehe.

Bone broth mengandungi collagen, amino acids dan nutrien lain. Disebabkan ini, bone broth boleh berfungsi sebagai immune booster.

Bone broth boleh dibuat menggunakan tulang ayam, lembu, atau ikan. Tapi tulang ikan hanim tak pernah buat. Hehehe.

Ada apa dalam bone broth ?
Biasanya dalam bone broth wajiblah ada tulang dan air. Tapi air tersebut perlu ditambah sedikit unsur asid seperti cuka epal atau lemon.
Boleh tambah bawang holland, garlic, celery, carrot, mushroom untuk broth yang lebih wangi dan sedap rasanya.

Hanim suka tulang ayam dipanggang dalam oven 200°c 20 minit terlebih dahulu sebelum masak slow cooker. Bau lebih wangi dan sedap.

Paling simple hanim akan tambah bawang holland, dan celery. Kalau ada bahan lain seperti mushroom and garlic, tambah la jugak. Hehehe.

Kalau buat bone broth time anak tak sihat seperti demam, batuk, selsema, or hfmd, hanim akan tambah kunyit segar dalam bone broth. Jelas la hasil bone broth akan berwaran kuning nanti.
Kunyit ni secara semulajadinya bersifat anti inflammatory dan anti viral. Sangat bagus untuk boost immune system badan kita.


Tulang ayam termendap di permukaan bawah thermomix memudahkan proses pengasingan. Cuma ada serpihan tulang kecil kecik saje akan ada dipermukaan.

Tempoh masa masak bone broth adalah 4 jam paling minimum. Biasa hanim akan masak 7 jam (maksimum pada setting slow cooker thermomix 8 jam). Masak sampai terlerai saki baki daging pada tulang ayam. 

Setelah selesai masak, air akan ditapis dan diasingkan tulang serta isinya. 


Bone broth yang ditapis dibekukan untuk digunakan dalam masakan akan datang.


Isi dalam bone broth dikisar halus sebelum dikeringkan dalam oven. Ni hasil bone broth yang tidak dipanggang terlebih dahulu tulangnya. Warna kurang cantik. Bau pun tak wangi.

Hasilnya yang cukup kering akan mudah dipatahkan dan rangup. Part keringkan dalan oven pun ambil masa lama jika guna suhu rendah.

Setelah dikeringkan perlu dikisar halus sehalus debu bertebangan. Barulah helok nak tabur dalam masakkan.
Serbuk yang ni warna sedikit oren sebab terlebih lobak dalam chicken bone broth.


Masak ayam goreng kunyit pun hanim tabur chicken bone broth powder. Menambah nilai rasa dan nutrien dalam masakan.

Selain tu, chicken bone broth soup pun sedap makan dengan bihun, mee, atau instant mee. Tak perlu perasa tambahan  lain selain garam dan serbuk lada.

Selain chicken bone broth, beef bone broth pun sama hebat nutriennya. 

Beef bone broth biasanya hanim tak buat step roasted tulang tu. Campak je semua bahan dalam thermomix, dan set slow cooker. 
Selesai !

1 comment:

  1. tq sharing yg bermanfaat 😍❤️ slalu buat cbb jee. guna kaki ayam 😋

    ReplyDelete

TERIMA KASIH !