Blog ini adalah blog peribadi Miss Engineer. Segala yang ditulis dalam blog ini adalah pendapat penulis sendiri. Segala rujukan yang berkaitan akan dinyatakan (jika perlu). Penulisan dalam blog ini akan berubah-ubah mengikut situasi dan keperluan. Ada juga cerita santai tentang kehidupan penulis. Enjoy !

Jika ada salah silap harap dimaafkan. Semoga apa yang dikongsi dalam blog ini akan memberi manfaat pada semua pembaca.

08 January 2014

Jaga kesihatan untuk Jaga ibadah

Semakin hari semakin berlambak produk makanan penjagaan kesihatan di pasaran. Pelbagai jenis, pelbagai fungsi, pelbagai jenama. 
Cuma diri kita sahaja perlu bijak memilih. Perlu kaji sedikit tentang produk yang hendak membeli sebelum membuat keputusan.
Pastikan produk tersebut mendapat kelulusan tertentu dari pihak yang berkenaan. Jangan main sambar sahaja !


Saya sukakan makanan tambahan (food supplement) yang boleh dikunyah hadam. Jadinya saya tak risau jika makanan tersebut tidak tercerna dengan baik atau akan menjejaskan buah pingggang.
Saya juga lebih suka yang tak perlu dibancuh. Sebab saya MALAS ! Kebiasaannya akan bersemangat wajar pada permulaan penggunaan, rajin sangat bancuh setiap hari untuk minum. Tapi, lama kelamaan akan terlupa dan dilupai.


Ada sesetengah pihak berpendapat pembelian produk penjagaan kesihatan ini adalah suatu pembaziran bukan keperluan.
Ya ! Saya juga pernah di tegur oleh hamba Allah ini kerana saya suka sangat membeli 'food supplement'. Setiap bulan saya mesti akan sediakan stok untuk diri saya. Bagi saya ia merupakan suatu keperluan.

Bukankah menjaga kesihatan penting untuk menjaga ibadah kita juga ?
Boleh jadi menjaga kesihatan adalah pahala buat kita. Belum tentu setiap hari amalan wajib kita seperti solat dan puasa diterima Allah sepenuhnya.


Kadangkala bila badan tak sihat, ibadah wajib juga akan terganggu sedikit.

Contoh paling mudah, cuba bayangkan diri sendiri ketika demam selsema. Adakah anda berasa selesa solat dalam keadaan air dari hidung mengalir laju ? Boleh jadi rukuk tak cukup tomakninah, boleh jadi sujud juga begitu. Bagaimana mahu sempurna solatnya ?

Kadangkala perkara yang kita rasa remeh itu adalah hal penting buat kita.Dahulu (tahun sebelum ini) saya kerap demam, selsema, batuk, dan sakit situ sana sini. Kerap sahaja cuti sakit. Mudah sahaja terjangkit sakit bila ada orang sekeliling yang demam batuk selsema.
Alhamdulillah sekarang badan bertambah sihat semenjak mengambil 'food supplement' secara istiqamah. Susah untuk terjangkit sakit. Semua berlaku dengan izinNya. Paling penting kita usaha ikhtiar dahulu, barulah doa dan tawakkal.
Kata-kata akhir saya :
"Jika kita suka sakit dan tidak suka membeli supplement, jangan menghalang orang lain membeli supplement untuk menjaga kesihatan."
*Maaf, saya 'pelat'. Tak pandai bicara isu kesihatan seperti kamu, apatah lagi isu agama. Ini sahaja yang saya mampu. Tegurlah jika ada tersalah silap.*

No comments :

Post a Comment

TERIMA KASIH ! 

Copyright © 2014 HANIM MAHALI | Designed by @anneshah_