Blog ini adalah blog peribadi Miss Engineer. Segala yang ditulis dalam blog ini adalah pendapat penulis sendiri. Segala rujukan yang berkaitan akan dinyatakan (jika perlu). Penulisan dalam blog ini akan berubah-ubah mengikut situasi dan keperluan. Ada juga cerita santai tentang kehidupan penulis. Enjoy !

Jika ada salah silap harap dimaafkan. Semoga apa yang dikongsi dalam blog ini akan memberi manfaat pada semua pembaca.

23 June 2011

Bangganya aku seorang blogger





Aku memiliki blog, sudah pastinya aku seorang blogger. Semua orang yang baca blog ni pun tahu aku seorang blogger.


Kenapa bangganya aku seorang blogger? Bangganya aku seorang blogger bukan kerana nama atau populariti. Bangganya aku seorang blogger kerana........*teeetttttt bunyi button*
Jika nak tahu kenapa bangganya aku seorang blogger kena baca sampai habis la... Baru boleh tahu. hehehe.... Saje nak suspend... Konon macam dalam drama bersiri.... Hee



' Aku seorang blogger '
(bangga punya pasal tulisan pun jadi besar)



Aku bangga menyatakan aku seorang blogger walaupun aku seorang blogger biasa-biasa sahaja. Boleh dikatakan aku seorang blogger yang suam-suam kuku.

Biarpun apa kata mereka, aku tetap bangga untuk katakan aku seorang blogger.


Pernah ada yang tanya apa pekerjaan aku, secara spontan aku cakap aku seorang engineer (kini bukan lagi engineer) dan juga blogger. Memang aku tak malu untuk mengaku aku seorang blogger.



Dahulu aku menganggap blog hanya sekadar diari harian, tapi fungsi blog sebenarnya lebih dari itu. Baru kini kutahu.


Blog mampu menyatukan dua hati menjadi satu.
Blog mampu mendekatkan yang jauh.
Blog mampu memperbaiki hubungan yang terbelah.
Blog mampu membuat mereka yang sedih tersenyum.
Blog mampu membuatkan mereka pandai bertambah cerdik.

Segala-galanya boleh berlaku hanya kerana sebuah blog. Begitu besarnya kesan blog kepada kehidupan kita.
Semua yang disenaraikan hanyalah kesan positif dari penulisan yang positif. Bagaimana pulak jika kita menulis cerita yang berunsur negatif? Adakah kesannya juga positif? Sama-samalah kita renungkan demi kepentingan semua.



Tugas aku seorang blogger bukan sekadar menaip sebuah cerita di dalam blog, 
tapi lebih dari itu.
Tugas aku seorang blogger seumpama tugas seorang guru. Mendidik jiwa bangsa.  Mengubah kehidupan jadi lebih baik.
Tugas aku seorang blogger seumpama tugas seorang wartawan. Menyampaikan berita kepada umum. Memberi seribu sinar cahaya kepada mereka.
Tugas aku seorang blogger seumpama seorang penghibur. Memberi kegembiraan kepada mereka yang sedang bersedih.



Walaupun aku seorang blogger bukan seorang artis, aku tetap bangga. 
Aku gembira aku seorang blogger.



Aku seorang blogger yang perlu berfikiran matang. Aku seorang blogger yang perlu berfikir sebelum bertindak.
Setiap perkataan yang diungkapkan memberi impak yang besar. Jika tersalah langkah, kata-kata itu boleh mengguris hati yang membaca. Aku seorang blogger yang tak tega menyakitkan mereka, apatah lagi mengguris hati-hati mereka.
Setiap gambar yang dipaparkan mempengaruhi pemikiran yang melihat. Jika baik yang dipaparkan, baik jugalah yang terhasil.



Aku seorang blogger yang hanya ingin menyebarkan benih-benih kebaikan.
Aku seorang blogger yang sentiasa berpegang pada kata-kata ini ;
" Apa yang kita tanam hari ini (dunia), itulah yang bakal kita tuai kelak (akhirat). "



Aku seorang blogger yang turut bersosial. Bukan sekadar hanya duduk berfantasi di alam maya. Aku seorang blogger yang suka berkawan. Berkawan di dunia maya dan juga realiti.
Buktinya, aku sudah jumpa dan berkenalan dengan ramai blogger. Antaranya kawan-kawan baru yang kukenal semenjak aku seorang blogger :

  1. Munira Sajuti
  2. Aizuddin
  3. Nadiah Ayoub
  4. Jaa
  5. Ery Farieha
  6. Eman The Halia
  7. Aslann As
  8. Taufiq Helios
  9. Broframestone
  10. Andyhowtt
Sebenarnya banyak lagi, tapi cukuplah senaraikan 10 orang. Jika mahu senaraikan semua, pengsan orang nak baca. Blogger yang menaip juga boleh pengsan. =.='

Sehingga kini kami masih sentiasa berhubung. Kerana aku seorang blogger, aku dapat berkenalan dengan mereka.


Selain kawan-kawan baru, kawan-kawan yang sudah lama tak jumpa juga berjaya kujejak semenjak aku seorang blogger. Bahagianya hidup aku seorang blogger.


Bangga yang aku nyatakan itu bukanlah bangga riak takabur sampai berterabur. Perasaan bangga aku seorang blogger tidaklah sampai ke tahap bahaya seperti itu. 
Aku seorang blogger yang hanya bangga dengan tugas aku seorang blogger bukan pencapaianku.


Aku seorang blogger yang memandang kehadapan tanpa melupakan yang di belakang. 
Aku seorang blogger yang memandang ke atas tanpa mengabaikan mereka yang di bawah.


Tapi, aku seorang blogger yang tak terlepas dari melakukan kesilapan.

Tolong ingatkan aku andai aku seorang blogger yang alpa dan lupa kepada prinsip aku seorang blogger.
Tolong maafkan aku andai aku seorang blogger yang menyentuh perasaan sehingga mengguris hati.


Aku bangga aku seorang blogger
Aku gembira aku seorang blogger.


Banyak perkara yang aku belajar semenjak aku seorang blogger. Banyak kawan yang aku dapat semenjak aku seorang blogger. Hari-hari yang aku lalui penuh sinar harapan semenjak aku seorang blogger. ^_^




Aku seorang blogger.
Aku seorang blogger semenjak oktober 2009.





Sekian sahaja pengakuan dari aku seorang blogger.



Pesanan Penaja :
“Contest SEO ini telah dianjurkan oleh Blog 2DayBlogger.Com dengan kerjasama blog upprofits,  lepak dan broframestone. Manakala hadiah telah disponsor oleh 2DayBlogger,upprofits,broframestone , MJ,MySuperKids Dan Muje“.



Sesiapa yang mahu turut serta contest SEO ni, boleh la klik SINI.



27 comments :

  1. patutlah banyak keyword he, semoga berjaya!

    betul semua yg dicakapkan tu, contohnya sebagai penghibur,

    terkejut juga mulanya tengok gambar tu haha

    ReplyDelete
  2. bangga nye ade sorg blogger berpikiran positif cenggini . .=)

    kipidap ea kak . . kite bangga bile kite sorg blogger yg boley memberi manfaat pd yg laen =)

    ReplyDelete
  3. wah. nais2.. =)

    kipidap untuk entri2 mcm ni~

    yang suka,
    FahmiMahat

    ReplyDelete
  4. bangga nya saya sebab termasuk dalam blog ni jap. hehehehe..

    ReplyDelete
  5. betol... sy setuju... nak jadik blogger.. kena pk dulu entry apa yg kita nk post tu...

    ReplyDelete
  6. terbaik la entry neh...

    suka2...;-)

    ReplyDelete
  7. tahniah hanim..
    kak juga bangga kenal kamu

    PS: rupanya kamu otai kak ayu.. sebab kak berblog tahun 2010..

    ReplyDelete
  8. aku ade blog tp aku bukan blogger.. haha.. camne tu?

    ReplyDelete
  9. hehe.
    bangga memiliki kamu sebagai salah seorang kawan maya.

    tol tu. best kat. ayat pendidik.

    ReplyDelete
  10. hye selamat kenal..sob sob name mira takde pown ehhe

    ReplyDelete
  11. jari yg menaip mampu menggegar dunia...nak menghayun buaian sekarang ni pkai buaian auto tu je...hahaha

    ReplyDelete
  12. gud luck winning the contest.mmg best jadik blogger ni

    ReplyDelete
  13. semoga anda terus berjaya dalam dunia bloggers

    ReplyDelete
  14. x kene TAG pun...:)
    okey x pemes...
    xpe la..:P


    sy bagga sy anak malaysia..:P



    follow


    JOM singgah blog saya nak...eh boleh ke nak LIKE..LIKE..LIKE?

    ReplyDelete
  15. aritu dah comment rasenye. huhuhu xpela comment lagi. emm, tens sebab nama saya yang first. tens gak sebab sudi jalan2 kua makan ngan saya ! hehehe nanges tak? okayybye

    ReplyDelete
  16. waaa....nice entry akak blogger..bangga sebagai blogger =D


    samalah, kita pun sejak oktober 2009..heee~

    ReplyDelete
  17. waa nice la sejarah blogger anda..hehe

    ReplyDelete
  18. wah..comel gak tgk belog nih..hhuu..jeles gak tgk blog2 santek2 nih..
    anyway, gud luck Hanim.. :D

    ReplyDelete
  19. Apabila kita ikhlas kita akan dapat.
    Gadis ikhlas dari hati kan?

    Semoga Berjaya :)

    ReplyDelete

TERIMA KASIH !



 

Copyright © 2014 HANIM MAHALI | Designed by @anneshah_