Blog ini adalah blog peribadi Miss Engineer. Segala yang ditulis dalam blog ini adalah pendapat penulis sendiri. Segala rujukan yang berkaitan akan dinyatakan (jika perlu). Penulisan dalam blog ini akan berubah-ubah mengikut situasi dan keperluan. Ada juga cerita santai tentang kehidupan penulis. Enjoy !

Jika ada salah silap harap dimaafkan. Semoga apa yang dikongsi dalam blog ini akan memberi manfaat pada semua pembaca.

05 June 2011

TV Alhijrah hiburan mendidik jiwa
Segalanya bermula di sini
  (Tagline TV Alhijrah)
Sejak ada channel TV Alhijrah ni rasa cam tak nak keluar rumah je. Hehehe...TV Alijrah menyajikan program terbaik dalam pelbagai 'genre' demi memenuhi selera penonton dengan kandungan ISLAM yang kreatif lagi menarik.
Antara yang menarik untuk ditonton :


KITAB CINTA

Kitab Cinta sebuah drama yang diinspirasi dari Kisah Nabi Yusuf. Dimana penggambaran dilakukan di Malaysia dan Acheh, Indonesia. 
Seorang gadis bernama Mustika seorang pelajar di Universiti Islam Malaysia yang cantik dan sosial. Dia sememangnya tidak berminat belajar disitu apatah lagi terpaksa untuk memakai tudung. Dia sering ditegur kerana pemakaiannya yang melanggar etika Universiti. Satu hari Mustika telah di pilih oleh pihak Universiti untuk dihantar membuat tesisi semesta akhir mengenai pembagunan manusia di Acheh dan menetap di kampung Cot, Meulaboh Acheh selama 3 bulan. Di kampung itu tinggalnya seorang jejaka tampan bernama Wali Hanafi bersama ayahnya. Berbagai peristiwa yang menarik berlaku sepanjang berada disana yang membuatkan secara tidak langsung Mustika mempelajarinya sehingga tanpa disedari dia banyak berubah dan menyukai Wali.


NOTA AL-ZAHRA
Program ini mengupas tentang keunikan bidang yang diceburi, halangan yang ditempuhi dan menjalani kehidupan sebagai muslimah yang sejati dalam keluarga. Wanita-wanita yang bakal ditonjolkan mampu menjadi inspirasi kepada wanita kerana kecekalan mereka melaksanakan tugas


MENU ALAM
Menu Alam musim baru bakal membawa penonton ke seluruh pelusuk Malaysia di dalam mencari variasi makanan tempatan. Menu Alam bakal mendedahkan sejarah dan asal usul masakan-masakan tersebut.


MISTERI ALAM MELAYU
Misteri Alam Melayu memberi pendedahan dan kesedaran kepada orang Islam mengenai punca terjebak amalan khurafat dan syirik kerana kecetekan kesedaran kita mengenai sains. Menyedarkan masyarakat yang mereka mudah terpengaruh dengan kepercayaan tahyul dan akhirnya wujudnya khurafat dan membawa kepada syirik (menyekutukan Allah).
Gabungan antara aspek logik sains, ilmiah serta psikologi dalam memerangi isu khurafat ini akan didokong oleh hujah Al-Quran dan Hadis. Setiap isu juga akan dikupas bersama pakar-pakar yang berkaitan antaranya pakar perundangan, pengamal perubatan islam, pakar motivasi dan ramai lagi. 


TAREQ WA SHIREEN
Tareq wa Shireen adalah satu siri animasi yang istimewa, ianya sesuai untuk tontonan kanak-kanak yang ingin belajar asas Bahasa Arab. Mengandungi 13 tema berbeza dan dalam setiap episod, Tareq dan Shireen serta rakan-rakan mereka akan belajar pelbagai subjek sambil menyanyi dan mengunakan imaginasiTV Alhijrah juga akan memperkenalkan satu program realiti yang diberi nama SOLEHAH. Program mengenai pencarian bakat pendakwah dikalangan wanita dengan tujuan untuk melahirkan generasi baru pendakwah wanita. Pemilihan peserta berdasarkan kepada pengetahuan dalam bidang agama, pengetahuan am, kepetahan bercakap, ketajaman fikiran, dan tinggi budi bahasa. Sesi uji bakat akan diadakan pertengahan Jun ini, terbuka kepada penuntut di Institusi pengajian tinggi awam dan swasta. (penuntut universiti je ke boleh???-_- ) Sumber : www.bharian.com.my
Berhibur sambil belajar. Itu yang perkataan yang paling sesuai untuk menggambarkan TV Alhijrah. TV Alhijrah bukan sahaja memberi kita hiburan yang menarik, tetapi juga ilmu. Saya paling suka bila TV Alhijrah memaparkan hadith time commercial breaks. TV Alhijrah tiada iklan yang mengghairahkan, memang sangat sesuai ditonton oleh kanak-kanak. Tak perlu nak tutup mata mereka or tukar channel time iklan.Untuk mengetahui liputan frekuensi TV Alhijrah, boleh layari www.tvalhijrah.com. Bagi pengguna Astro, TV Alhijrah ada di saluran 114.6 comments :

TERIMA KASIH ! 

Copyright © 2014 HANIM MAHALI | Designed by @anneshah_