Blog ini adalah blog peribadi Miss Engineer. Segala yang ditulis dalam blog ini adalah pendapat penulis sendiri. Segala rujukan yang berkaitan akan dinyatakan (jika perlu). Penulisan dalam blog ini akan berubah-ubah mengikut situasi dan keperluan. Ada juga cerita santai tentang kehidupan penulis. Enjoy !

Jika ada salah silap harap dimaafkan. Semoga apa yang dikongsi dalam blog ini akan memberi manfaat pada semua pembaca.

Penggunaan telefon bimbit penyebab kanser

Melihat dan mendengar rancangan  The Dr. Oz Show di TV Alhijrah membuatkan saya terpanggil untuk berkongsi maklumat ini dengan pembaca blog Bicara Gadis Hanim.


Bagi sesiapa yang telah menggunakan telefon bimbit lebih dari 10 tahun, keberangkalian untuk mendapat penyakit kanser adalah 30 %. Lebih-lebih lagi bagi mereka yang selalu bercakap di telefon bimbit, risiko untuk menghidapi kanser otak sangatlah tinggi. Begitu juga kanser mulut.


Bagaimana telefon bimbit boleh menyebabkan kanser???
Mengikut sains, radiasi dari telefon bimbit dapat menembusi sistem otak kita dan boleh menyebabkan kanser.


Penyelidikan di Sweden juga menunjukkan risiko menghidapi kanser bagi mereka yang menggunakan telefon bimbit selama 10 tahun atau lebih banyak adalah dua kali ganda.


Memang tidak dinafikan bahawa penggunaan telefon bimbit merupakan suatu keperluan. Kita perlukan telefon bimbit untuk menghubungi orang, mesej, ber'tweet', memeriksa akaun Facebook, menyimpan tarikh penting, dan banyak lagi. Jika mahu disenaraikan semua, mahu penuh satu entri. Wokey, hyper sangat tu.


Telefon bimbit umpama ulat dalam buah, merosakkan buah tanpa kita sedari. Sememangnya penggunaan telefon bimbit ni tidak mendatangkan apa-apa masalah untuk jangka masa pendek, tapi jangka masa panjangnya? 

Lebih baik kita mengamalkan langkah berjaga-jaga untuk menghindari penyakit kanser yang berpunca dari telefon bimbit.



Cara melindungi diri dari bahaya telefon bimbit :

  1. Gunakan loudspeaker untuk meminimumkan radiasi. 
  2. Boleh juga gunakan headset bila hendak bercakap di telefon bimbit.
  3. Elakkan penggunaan headset tanpa wayar. Kesan radiasinya tetap sama seperti penggunaan telefon bimbit tanpa headset
  4. Jauhkan telefon bimbit sejengkal dari badan.
  5. Jangan meletakkan telefon bimbit dalam poket atau tepi pinggang. Tabiat ini akan memberi kesan buruk pada ovari dan kelenjar zakar.
  6. Jangan gunakan telefon bimbit semasa isyaratnya rendah.
  7. Jangan terlalu kerap bercakap di telefon menggunakan telefon bimbit. Menggunakan telefon talian tetap lebih selamat.
  8. Elakkan tidur terlalu hampir dengan telefon bimbit. Letakkan sejengkal jauh dari badan lebih baik.


Sumber : The Dr. Oz Show dan healthylifefriend





8 comments :

Nzyrahun said...

aku dah terbiasa letak hp tepi aku duuh,biar senang nak bangun lol

cik cactus said...

good info....kebanyakkannya selalo buat apa yang ada dalam senarai tu

puteri kasih said...

lepas ni kene letak phone jauh-hauh sikit time tidur..hehe

muhamad hanif said...

fuhh.

nasib aku pakai hanset je..

Eazy Izzuddin said...

akak...
cane..
eazy always dikelilingi oleh hp..xD

tengkorakemas said...

tunggu bonus harijadi baru call banyak..ok tak?

MAPPIAU said...

owwwh begitu sekali, huhuhu tidak la ku sangke adehhhh

Pacifista - X said...

salam...

erm...kene elakkan ni...



 

Copyright © 2014 HANIM MAHALI | Designed by @anneshah_