Blog ini adalah blog peribadi Miss Engineer. Segala yang ditulis dalam blog ini adalah pendapat penulis sendiri. Segala rujukan yang berkaitan akan dinyatakan (jika perlu). Penulisan dalam blog ini akan berubah-ubah mengikut situasi dan keperluan. Ada juga cerita santai tentang kehidupan penulis. Enjoy !

Jika ada salah silap harap dimaafkan. Semoga apa yang dikongsi dalam blog ini akan memberi manfaat pada semua pembaca.

19 November 2013

Pesanan buat isteri-isteri dan bakal-bakal isteri


Sebenarnya agak ketaq (loghat kedah bagi perkataan ketar) juga nak update blog. Cerita kali agak berat rasa buat saya tersangatlah gementar nak menaip. Kalau menulis memang dah nampak tulis macam ular kena palu. 


Pada usia lewat remaja ni (Padahal sudah tidak layak masuk kategori remaja.Ehyeke?) memang topik nikah dan rumahtangga sahajalah yang kerap hinggap ke cuping telinga. Sabar sahajalah cik konah oiiiii...


Diringkaskan ceritanya, pada hari ahad lepas saya ada terbaca perkara menarik untuk dikongsi sebagai panduan untuk diri saya dan juga orang lain. 


Saiditina Aisyah R.A meriwayatkan, bahawa Rasulullah S.A.W bersabda, "Hai Aisyah, aku berwasiat kepada engkau. Hendaklah engkau sentiasa mengingati wasiatku ini. Sesungguhnya engkau di dalam kebajikan selama engkau mengingati wasiatku ini."

Intisari wasiat Rasulullah tersebut dirumuskan seperti berikut:
Hai Aisyah, peliharalah diri engkau. Ketahuilah bahawa sebahagian besar daripada kaum engkau (kaum wanita) adalah menjadi kayu api di dalam neraka. Antara sebab-sebabnya ialah kerana mereka itu :

1. TIDAK dapat menahan SABAR dalam menghadapi kesakitan (kesusahan). Apabila dibalakan tidak bersabar.

2. TIDAK MEMUJI ALLAH TAALA di atas kemurahanNya (mensyukuri nikmat), atau mengkufurkan nikmat.

3. Membanyakkan KATA-KATA yang SIA-SIA. Wahai Aisyah, ketahuilah:        
a. Bahawa wanita yang menidak-menidakkan kebajikan (kebaikan) yang diberikan oleh suaminya akan digugurkan oleh Allah Taala amalannya.
b. Bahawa wanita yang menyakiti hati suaminya dengan lidahnya, maka hari kiamat Allah akan menjadikan lidahnya 70 hasta dan dibelitkan di tengkuknya.

4. Bahawa isteri yang memandang jahat (menuduh atau MENARUH SANGKAAN BURUK terhadap suaminya), Allah akan menghapuskan muka dan tubuhnya di hari kiamat.

5. Bahawa isteri yang TIDAK MEMENUHI KEMAHUAN SUAMI (yang harus/halal) di tempat tidur atau menyusahkan urusan ini atau mengkhianati suaminya, akan dibangkitkan oleh Allah pada hari kiamat dengan muka yang hitam, matanya kelabu, ubun-ubunnya terikat kepada dua kakinya di dalam neraka.

6. Bahawa wanita yang mengerjakan sembahyang dan BERDOA UNTUK DIRINYA TETAPI TIDAK UNTUK SUAMINYA, akan dipukul mukanya dengan sembahyangnya.

7. Bahawa wanita yang dikenakan bala ke atasnya lalu menampar-nampar mukanya atau mencarik-carikkan pakaiannya, dia akan dimasukkan ke dalam neraka bersama isteri Nabi Nuh dan isteri Nabi Luth dan tiada harapan mendapat kebajukan syafaat daripada sesiapa pun.

8. Bahawa ISTERI YANG BERZINA akan diderakan dia di hadapan segala makhluk di hadapan neraka pada hari kiamat, tiap-tiap perbuatan zina dengan 80 cemeti daripada api.

9. Bahawa isteri yang mengandung itu adalah baginya pahala seperti berpuasa pada siang harinya dan mengejarkan qiamullail pada malamnya serta pahala berjuang fisabilillah.

10. Bahawa isteri yang bersalin, bagi tiap-tiap kesakitan yang dideritainya diganjari pahala memerdekakan seorang hamba sahaya. Demikian juga pahalanya setiap kali menyusukan anak.

11. Bahawa wanita apabila bersuami dan berSABAR daripada menyakiti suaminya, maka samalah dengan titik-titik darah dalam perjuangan fisabilillah. Dialah antara wanita-wanita yang qanita (banyak beribadat kepada Allah)


(Sumber : buku 'Motivasi Membina Jiwa Serasi' penulisan Dr. HM Tuah Iskandar)
"Dalam rumahtangga, wanitalah yang paling banyak perlu bersabar", 
kata mama saya.
Kebenarannya hanya wanita yang sudah bersuami sahaja yang tahu. Saya yang melihat tidak akan dapat merasai kesannya seperti mereka yang mengalami.Semoga apa yang saya kongsikan ini bermanfaat buat wanita-wanita yang membacanya.
(Tegur saya jika ada salah silap)
1 comment :

TERIMA KASIH ! 

Copyright © 2014 HANIM MAHALI | Designed by @anneshah_