Blog ini adalah blog peribadi Miss Engineer. Segala yang ditulis dalam blog ini adalah pendapat penulis sendiri. Segala rujukan yang berkaitan akan dinyatakan (jika perlu). Penulisan dalam blog ini akan berubah-ubah mengikut situasi dan keperluan. Ada juga cerita santai tentang kehidupan penulis. Enjoy !

Jika ada salah silap harap dimaafkan. Semoga apa yang dikongsi dalam blog ini akan memberi manfaat pada semua pembaca.

25 August 2010

BANCI Penduduk dan Perumahan 2010

hai angpa sume... pe habaq...??? dah lama che' tak berblog... al-maklumla, busy ngan banci penduduk 2010... busy sgt la kekononnya... n lagi 1sebab tak de entri baru adalah, saya dah kekeringan idea... terasa tangan ni nak menaip blog... tapi akal n fikiran tak mampu nak berpk... asyik pk pasai banci penduduk je... lagi2 memikirkan orang yang sentiasa tak de kat rumah je... even saya dah tinggal notis, masih tak bagi respon... bukan sekali je saya lekat notis kat rumah dia, tapi berkali2... * haiseh,,,sabaq je la...* manela g tanggungjawab dia sebagai penduduk Malaysia... Saya tau dia tu sibuk keje.... tapi tolongla faham kami pembanci yang perlu melaksanakan tugas kami demi negara... eceh, cam besar sangat je misi ni... hish, memangla besar... banci ni perlu untuk negara... negara nak kira bilangan penduduk n tengok pola ekonomi penduduk setempat... semua maklumat ni digunakan untuk membangunkan ekonomi negara... bukan suka suki je nak tanya macam2...

selalunyakan orang mesti akan gelak bila saya tanya macam2... mereka akan kata; " ai, tu pun nak tau ke ". dengan penuh kenyakinan saya menjawab; " mestila kene tau, semua maklumat ni diperlukan untuk mengetahui sejauh mana kepekaan penduduk Malaysia terhadap teknologi n bagaimana ekonomi penduduk setempat. maklumat2 ni juga akan digunakan untuk membangunkan kawasan setempat untuk mengurangkan kadar perpindahan pemuda kampung ke bandar ". saya menjawab tapi sebarang keraguan. tapi lepas jawab, berkerut dahi pk balik... betoi ke ape aku cakap tadi... taram saje la labu... yang penting de gak point yang betoi... *wink2*

Sonok dapat pengalaman jadi pembanci ni... cuma yang tak sonoknya, penyelia kumpulan saya la... Saya rasa sangant tidak selesa bila nak berkomunikasi ngan dia... mungkin sebab dia GK kot... *st0p! tu je... tak boleh lebih2, ~

Pe yang besh sangat jadi pembanci ;
1.  Kenalan semakin bertambah even mereka sume tak kenai nama saya... at least mereka still cam saya.... mana2 saya g mesti de yang tegur... hehehehe.. terasa cam artis sekejap... tapi juz popular di kalangan orang2 kat area Sg Terap, Sg. Yu, Taman Bayu, n Kg. Bagan Pasir Penambang je la... ^_^
2.  Mengenal kawasan... Dapat ronda2 n kenai2 jalan kat kampung... Kalo nak g ronda saja2 memang takkanla.... pertama kali saya menjejakkan kaki di Kg. Bagan Pasir Penambang... kawasan penduduk cina... mula2 tatotla gak... tapi lama besh la plak... dapat tengok laut n belajar bahasa cina Hokkien... tau gak la sikit2... orang cakap tu bleh la paham sikit... sikit je... hehehehe... tapi nak cakap balik berbelit lidah... kene lebih praktis dulu nih...
3.  Menambah skil dalam komunikasi ngan orang... Lain orang lain pesennya... kenela pandai sesuaikan diri...
4.  Tambah skil dalam menjawab pertanyaan orang... kene pandai explain... sib baik la skil saya yang ni bagus sikit... Menjawab penuh nyakin even kadang agak2 tak berapa sure dengan jawab... tapi yang penting orang paham tentang banci ni... Kalau tidak, semua tak mo bagi kerjasama... huhuhu...
5.  Meningkatkan kenyakinan diri... persediaan awal tuk kerja yang lebih mencabar...
6.  Pengalaman yang terakhir ni aku tak berapa nak suko... pengalaman ditemuramah orang... saya g rumah dia tuk temuramah dapatkan maklumat banci, tapi balik2 dia plak g temuramah saya... g gara2 terlebih ramahla ni... de satu soalan cepuk emas yang selalunya mengambil masa tuk saya menjawab ~ " berapa umo " " bila lagi nak kawin, anak saya dah de anak ". N statement yang wat saya rasa panas telinga mendengarnya ~ umo awak ni dah agak lewat ni.... aiseh,,, sabaq je la... pertama kali orang kata camtu



Lega sangat dah selesai tugas sebagai pembanci.... ' kita berjumpa lagi pada 10tahun lagi... ' ni la ayat terakhir yang saya ungkapkan pada orang2 yang saya banci... hehehhe... tu pun kalau saya masih jadi pembanci pada 10tahun lagi.... tak kot... maybe 10tahun lagi, orang datang banci rumah saya n saya akan cakap ; akak dulu pun pembanci cam awak gak... tak pe, awak bg je ID... saya wat online... *berangan sudah*



spesel thanx to sume yang bagi kerjasama ~ i luv my j0b

3 comments :

  1. bguslar dah selesai job u n jgn malas2 nk tulih blog..DONT GIVE UP!

    ReplyDelete
  2. thanx biskut... i will try my besh...

    ReplyDelete
  3. saya pun banci gak ari tu..hehe

    ReplyDelete

TERIMA KASIH !



 

Copyright © 2014 HANIM MAHALI | Designed by @anneshah_