Blog ini adalah blog peribadi Miss Engineer. Segala yang ditulis dalam blog ini adalah pendapat penulis sendiri. Segala rujukan yang berkaitan akan dinyatakan (jika perlu). Penulisan dalam blog ini akan berubah-ubah mengikut situasi dan keperluan. Ada juga cerita santai tentang kehidupan penulis. Enjoy !

Jika ada salah silap harap dimaafkan. Semoga apa yang dikongsi dalam blog ini akan memberi manfaat pada semua pembaca.

16 December 2010

Rombongan Cik Kiah ke Kelantan



Cerita ni hampir sahaja mau berkulat. Sudah 4 hari dalam bungkusan tapi baru hari ni keluarkan. Isk Isk Isk

Perlu persediaan mental and fizikal untuk baca cerita ni. Hehehe... 

Ada pembetulan pada tajuk post tu, sila scroll ke bawah.......



Rombongan cik kiah hanim ke Kelantan



Akhirnya sampai jugak setelah 6 tahun tidak menjejakkan kaki ke kelantan. 7 jam perjalanan tanpa banyak henti. Jauh perjalanan sempit pemandangan bila saja mata hampir mau tertutup. Tak patut memandu waktu dan ketika itu. Membahayakan kesehatan nyawa. Perlu rehatkan mata dulu.


Sangat excited bila kereta dah menjejakkan tayarnya di kelantan . Baru tayar kereta , belum kaki saya dah excited.


Pasir Puteh jadi lokasi pertama and perkara pertama dilakukan setiba di kelantan , MANDI . Rimas plus letih memandu jauh. Echeh cheh ,,, gaya macam saya memandu selama itu . Padahal memandu 2 jam pertama aje. Hehehe


Siap secepat selawa mungkin before pergi rumah pengantin .


Belok kanan belok kiri naik bukit turun bukit akhirnya sampai ke rumah pengantin . Seronok tengok dia duk atas pelamin . Saya bila lagi ? Itu yang saya tak tau ...

Selamat Berbahagia.


Suka sangat dapat pergi jalan jalan.
^_^


Next station , Pantai Irama .





Pantai jadi tempat utama ingin dituju disebabkan ingin nikmati keindahan alam semulajadinya .

Duduk tepi pantai , rasai angin pantai sambil makan memang nikmat .


 Tak sabau mau sate ikan *tak tau orang Kelantan panggil apa* tu tunggu siap di bakar.


 Nyum Nyum
sedap sehingga menjilat lidi.


 Makan lagi.


 Dah tak toleh kiri kanan bila dapat makan.
Asyiknya....


 Sejukkan tekak dengan air kepala


Makan sudah , minum sudah ,,, lepaking pun sudah ... Apa lagi lepas ni ... ? Of course la shoping ... Tak sah kalau pergi ke negeri orang tak shoping ... Lagi lagi kat Kelantan ni banyak tudung bawal comei comei ... Memang menggugat keimanan wanita bertudung seperti saya . Even banyak jenis tudung and shawl dalam koleksi , tudung bawal masih lagi menambat hati saya ... Dan ia takkan berubah ... Memang saya ni setia orangnya ... Kamu Saje  yang tak mo tau ...

Tempat paling sesuai untuk orang pencinta tudung seperti saya adalah Wakaf Che Yeh . Pecinta lain boleh datang jugak ... Sebab bukan tudung Saje yang ada . Baju , kain , telekung , kasut ... Boleh kata macam macam ada lah ..  SYOK abes ...

Dua helai tudung sahaja yang sempat diborong.
Masa agak terhad.



Lepas shoping perlu balik rumah and rehat . Kena bertolak awal pagi pulang semula ke Selangor . Rancangan pukul 4 pagi . Tapi disebabkan kenyenyakan kami tidur , akhirnya kami terpaksa bertolak pukul 7 pagi . Singgah makan sebelum meneruskan perjalanan pulang melalui Gua Musang dan bukannya Gerik seperti perjalanan awal kami .

Jauh perjalanan merentasi bukit bukau and pekan ... Jalan penuh liku akhirnya sampai di Bukit Jalil . Orang Johor telah selamat sampai di sana untuk meneruskan perjalanan ke Johor .

Sememangnya mencari Bukit Jalil menjadi kerisauan bagi gadis yang tak selalu keluar berpoya poya sana sini . Nasib baik saya ada petunjuk arah yang baik hati . Thanx to them .
Ramai betol kereta and orang kat sini . Kenapa erk ? Sekali toleh kiri rupanya ada Jom Heboh . Patutlah jalan ditutup sana sini . Terpaksa U-turn jauh . Kalau tak disebabkan saya keseorangan  , memang kaki ni dah melangkah masuk ke Jom Heboh . Huhuhu ..


Finally saya tiba ke destinasi saya , Kuala selangor . Berjaya drive seorang diri dari Bukit Jalil . Satu tangga peningkatan buat saya . Bangga seketika ... Ekekeke..
Tapi perjalanan saya tak mungkin lancar tanpa signboard di jalan . Tak tahu lah apa jadi  pada saya jika tiada signboard , pasti saya takkan dapat keluar dari KL tu . Mau menangis saya duk dalam kereta . T_T


Wokey.... The End... Cerita sudah abes... but don't stop scroll... Ada lagi pesanan untuk U all.... *wink2*


Persediaan yang rapi perlu dilakukan sebelum memulakan perjalanan jauh. Antaranya telah disenaraikan di bawah .

Senarai perkara yang perlu dilakukan sebelum menghadapi perjalanan jauh :
·        Bawa kereta pergi ke klinik kereta untuk rawatan . Perlu pastikan kereta cukup sehat and cukup stamina untuk perjalanan jauh .
·        Manjakan kereta di spa kereta . Hanya untuk mereka yang kurang rajin untuk mandikan kereta tu sendiri . Saya lebih suka beri belaian manja sendiri . Pastikan luar dalam kereta cukup bersih . Udara dalam kereta mesti bersih  untuk pengguna .
·        Packing semua barang yang diperlukan . Buat semakan berulang kali untuk mengelakkan ketinggalan barang .
·        Last But not less , bagi makanan minyak secukupnya pada kereta . Sat lagi kereta merajuk tak mo gerak . Tak pasal pasal muka Encem and chantek kena tolak kereta . Selain tu poket  jugak perlu diisi , penting tu .
·        Bawa GPS and handphone yang ada banyak kredit untuk mereka yang tak pasti arah perjalanan mereka .

·        Tidur secukupnya sebelum memulakan perjalanan . Bukan kereta saja perlu sehat and cukup stamina , badan kita juga . 






 





3 comments :

  1. wah...kereta dh ada GPS...gud..gud..:))

    ReplyDelete
  2. @emymilia
    sangat malu bila cik emy kata camtu... hehehe... tu GPS pinjam...

    ReplyDelete
  3. len kali mai klate lagi yer......

    ReplyDelete

TERIMA KASIH !



 

Copyright © 2014 HANIM MAHALI | Designed by @anneshah_