Blog ini adalah blog peribadi Miss Engineer. Segala yang ditulis dalam blog ini adalah pendapat penulis sendiri. Segala rujukan yang berkaitan akan dinyatakan (jika perlu). Penulisan dalam blog ini akan berubah-ubah mengikut situasi dan keperluan. Ada juga cerita santai tentang kehidupan penulis. Enjoy !

Jika ada salah silap harap dimaafkan. Semoga apa yang dikongsi dalam blog ini akan memberi manfaat pada semua pembaca.

Allah Maha Pengampun



Anas RA berkata,
Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda, ' Allah telah berfirman, " Hai anak Adam, selama kamu berdoa dan berharap pada-Ku dan tidak Aku hiraukan bagimu semua yang terjadi padamu dan tidak Aku hiraukan berapa banyaknya. Hai anak Adam, andaikan dosamu telah mencapai langit kemudian minta ampun pada-Ku, Aku ampunkan bagimu. Hai anak Adam, andaikan kamu menghadap pada-Ku dengan wadah di bumi penuh dosa tetapi kamu tidak mempersendakan Aku dengan sesuatu apa pun nescaya Aku isi semua wadah itu dengan pengampunan."' 
(Riwayat Attirmidzi)





Sama-samalah kita memohon pengampunan dari Allah di atas segala dosa dan kesilapan lalu. Lepas mohon keampunan dari Allah seharusnya terus ubah diri jadi lebih baik bukan terus melakukan dosa yang lama.... Sama-samah kita perbaiki diri... (Ingatan untuk diri sendiri juga)



5 comments :

Far8 budak baik said...

amin..kita mmg selalu wat dose kn..
jadi kenelah meminta ampun selalu dari nye...=)

YANA YONET said...

Thanks, entry ni sangat berguna tau. thanks again!

jaa64 said...

sememangnya Allah maha pengampun, hanya hamba-hamba-Nya yang jarang meminta keampunan

penaberkala said...

doa tu kan senjata kita
thanks for reminder

ada gak share pasal doa2 kat blog hari tuh:
http://penaberkala.blogspot.com/2011/06/renungan-1-10-sebab-doa-tidak.html

tengkorakemas said...

oh hadis 40 ni, antara hadis yg dihafal dan diamalkan insyaAllah selamat dunia akhirat



 

Copyright © 2014 HANIM MAHALI | Designed by @anneshah_