Blog ini adalah blog peribadi Miss Engineer. Segala yang ditulis dalam blog ini adalah pendapat penulis sendiri. Segala rujukan yang berkaitan akan dinyatakan (jika perlu). Penulisan dalam blog ini akan berubah-ubah mengikut situasi dan keperluan. Ada juga cerita santai tentang kehidupan penulis. Enjoy !

Jika ada salah silap harap dimaafkan. Semoga apa yang dikongsi dalam blog ini akan memberi manfaat pada semua pembaca.

28 October 2010

Jalur lebar berguna untuk graduate studentsTarikh graduasi : 11.10.2010
Now : 28.10.2010

Sudah 2 weeks saya menjadi penganggur terhormat di sini . Sudah banyak job yang saya apply lepas graduasi hari tu . But , nothing happen . Senyap sahaja . Tiada apa-apa berita dari pihak syarikat . Last week saya post 3 'surat cinta' pada syarikat terpilih *tapi tak bermakna saya terlalu memilih* . Masa inilah memerlukan kesabaran yang tinggi dalam penantian penuh penyeksaan .

Semenjak jadi penganggur terhormat ni , saya lebih banyak masa untuk di luangkan di hadapan komputer ni  , updated blog , cari-cari kerja , aktifkan social network . Cam nak balas dendam pulak . Masa jadi student dulu , tiada ruang dan kesempatan untuk lakukan semua itu . Sekarang terlalu banyak kesempatan sehingga kebosanan melanda . Arrggghhh ! ~ sabaq...

Jalur lebar amat berguna di saat ini . Almost employer iklankan kekosongan kerja kat jalur lebar . Ya , its reality . Saya ada gak check kerja kosong kat paper tapi hampeh . tak dok . Ada pun bukan bidang saya . Terasa rugilah belajar 6 tahun if I apply kerja di luar bidang . Haiya , susah sangat ke nak cari kerja di bidang civil engineering ni . Kawan-kawan saya dah ramai yang menikmati gaji mereka . Jeles sesangat !Ada dua web yang saya suka guna untuk apply kerja kat private company sekarang ni :
1. http://myjobstreet.jobstreet.com
2. http://www.jenjobs.com/
 Seronok bila tengok application reviewed . tapi bilalah mereka nak panggil saya pergi interview . 
Sudah tak sabar . Skill hampir sahaja mau berkarat .
 


4 comments :

 1. takpe..sementara tak dpt kerja tu boleh lah tolong apa y patut kat umah tu =) hehe

  ReplyDelete
 2. Fiza : hehehe... memang tengah jadi suri rumahtangga sementara waktu ...

  ReplyDelete
 3. semoga akak dapat keje nnt! amin... :)

  ReplyDelete
 4. oh, aku kene highlight entri kau, baru boleh bace.. hihi..

  ReplyDelete

TERIMA KASIH ! 

Copyright © 2014 HANIM MAHALI | Designed by @anneshah_