Blog ini adalah blog peribadi Miss Engineer. Segala yang ditulis dalam blog ini adalah pendapat penulis sendiri. Segala rujukan yang berkaitan akan dinyatakan (jika perlu). Penulisan dalam blog ini akan berubah-ubah mengikut situasi dan keperluan. Ada juga cerita santai tentang kehidupan penulis. Enjoy !

Jika ada salah silap harap dimaafkan. Semoga apa yang dikongsi dalam blog ini akan memberi manfaat pada semua pembaca.

22 March 2011

AKU BENCI ROKOK

SAYA BENCI ROKOK!!!


Kenapa saya benci rokok???
 • Asap dari rokok tu menganggu pernafasan saya. Memang sangat menganggu terutamanya bagi orang yang menghidapi penyakit athma cam saya ni.
 • Bau Busuk!!! Banyak pulak perfume nak kena simbah kat dalam kereta dan baju bila ada asap rokok yang melekat.
 • Rokok buat bibir lelaki nampak hitam dan muka mereka jadi nampak tak bermaya. Euw, sangat geli nengok bibir lelaki yang hitam disebabkan rokok tu. Nampak tak sihat jerk.
 • Rokok punca lelaki disekeliling saya ada banyak penyakit. MENCIK!!!!
 •  
  Pesanan saya untuk bakal perokok dan perokok :
  • Bagi kamu yang teringin nak cuba merokok tu baik batal sahaja hasrat kamu. Kamu ingat kamu merokok nampak macho ke ??? Tak langsung!!! Ulang lagi sekali, TAK LANGSUNG!!! Nanti bibir kamu pasti hitam, muka kamu nampak tak bermaya. Saya tau lah. Sebab saya boleh nampak perbezaan tu bila abang banyak merokok dan tak merokok.
  • Bagi perokok tegar tu, cuba cuba lah tinggalkan tabiat merokok tu. Tak boleh berhenti merokok??? Siapa kata tak boleh heh. Adik saya boleh pun. Cuba cari aktiviti lain bila tangan gatai nak pegang rokok. Elakkan dari cuba menyentuh rokok. BAHAYA!!! Allah pun tak suka hambaNya bahayakan diri sendiri. Fikirkanlah.....

  Mereka yang merokok ni bajet macho. Padahal tak pun. Serius TAK MACHO.
  Saya pernah tanya perokok, kenapa dia merokok. Dia kata nak relax tension. Waa... Jawapan dia...
  Boleh tenang ke lepas merokok tu??? Awat tak p solat ke baca Al-Quran nak cari ketenangan???
  Perokok ni tak sayang nyawa kot... Mereka tau merokok menjejaskan kesihatan, tapi still nak merokok. Tak ke tu namanya tak sayang nyawa??? Paling penting, perokok tu memang sengaja nak bagi orang sekeliling cepat mati. Risiko orang sekeliling dapat sakit akibat terhidu asap rokok lebih tinggi berbanding perokok. Patut ambil perhatian tentang itu.


  Pesanan terakhir untuk perokok :

  Jika kamu tak sayang nyawa kamu, kamu cuba fikir pasal orang sekeliling. Kesian kami. 
  #okbai
   Sesiapa yang nak tau sebab saya tetiba jadi gila meroyan merepek merapu pasal perokok and rokok segala, boleh klik pada gambar di atas.

  4 comments :

  1. orang yg merokok ni sebenarnya mereka yang sangat BODOH & JAHIL. dah tau dapat pelbagai penyakit & boleh sebabkan kematian, tapi nak jugak. berdekah2 orang Yahudi bila tengok terutamanya umat Islam mati hanya sebabkan rokok durjana. orang Yahudi yg ciptakan rokok untuk musnahkan bangsa lain, tetapi mereka sendiri mengharamkan rokok. di Israel pun, rokok diharamkan. di Malaysia, bila Majlis Ulamak fatwakan HARAM, ramai yang melatah..

   ReplyDelete
  2. Kalau kat kotak rokok tu mcm-mcm gambar ngeri mengenai kesan rokok keatas badan..tapi perokok masih tak sedar..Huh! Say NO to ROKOK

   ReplyDelete
  3. Aku tak merokok..percayalah..
   hal lampau ketika sekolah sudah kutinggalkan di sekolah

   ReplyDelete

  TERIMA KASIH !   

  Copyright © 2014 HANIM MAHALI | Designed by @anneshah_